Battle of opinions

 

Vélemények csatája és a demokrácia – fiatal demokráciák fiataljainak.

Lezáráshoz érkezett projektünk, amelynek résztvevői először még tavaly októberben találkoztak. A román és magyar fiatalok Gyöngyösön és Budapesten tanultak a vita fontosságáról, a kommunikációban, általánosságban és a demokrácia működtetésében játszott szerepében. Meg tanultak vitatkozni egymással, érveket felvonultatva a saját álláspontjuk mellett, de tiszteletben tartva a másikét is. A források elosztása, az intézményrendszerek fenntartása szintén fontos részét képezte a programnak; szórakoztató szimulációk mutatták meg, a kívülről egyszerűnek tűnő döntések bonyolultságát. Közben sokat tanultunk egymás kultúrájáról és terítékre kerültek a két ország közötti vitás kérdések, nem csak a hivatalos program során, hanem a szünetekben és az esti beszélgetések során is. A kampányban, amire a tréning vége után került sor, várakozásainkat bőven meghaladó lendülettel láttak neki a csapatok a támogatók gyűjtésének, százszámra érkeztek a Facebookon a like-ok minden csapatra. A lezárás Romániában érdekes tapasztalat volt, mivel pont az önkormányzati választásra érkeztünk, így beleláttunk kicsit az ottani kampányba, folytattuk a megkezdett beszélgetéseket, mintha nem is lett volna egy majd három hónapos szünet a két találkozás között. Reméljük, még mindenkivel találkozunk, aki ott volt!

A Battle of Opinions című programunkkal olyan 16 és 30 év közötti, angolul beszélő fiatalokat szólítottunk meg akik amellett, hogy érdeklődnek az európai demokratikus folyamatok működése és a politika iránt, bátran képviselik véleményüket és örömmel szállnak vitába egymással.

Az összesen három hónapos program első szakaszában a Magyarországról és Romániából érkező résztvevők egy kilenc napos tréningen strukturált viták, valamint döntéshozók és az online média ismert képviselőivel tartott izgalmas kerekasztal-beszélgetések során ismerkedhettek meg a különböző politikai ideológiákkal, a közösségi média szerepével, a demokrácia működésével, olyan fontos kérdésekkel foglalkozva, mint a környezetvédelem, vagy a roma lakosság helyzete.

A folytatásban a program résztvevői fiktív pártokat alapítottak, és ezzel kezdetét vette a három hónapon át tartó on-line csapatmunka, melynek célja volt az alapítók által választott ügy minél sikeresebb képviselete, valamint egy erre épülő kampány megtervezése és lebonyolítása.

A pártok közötti versenyt a program utolsó részében, a romániai Resitában tartott tréningen értékeltük ki közösen, ahol a győztesek a kiváló tapasztalatokon felül értékes nyereményben – netbookok 1000 euró értékben-  is részesültek.

A projekt részletes leírása >>> Battle of Opinions_call_for_participants_oct

boo_projecttimetable_oct

Képek a programról >>> itt

A projekt során alakult virtuális pártok facebook oldalai és egy a kampányfilmek közül:

Campaign movie

GIP facebook page

The National Party of Namoria

Green Liberal Party facebook page

yia 1.3 demokrácia projektek aktív állampolgárság