'Láss minket!' Alternatív divatbemutató

Milyen lehet egy alternatív divatbemutató? Divattervezéssel és társadalmi témákkal egyszerre foglalkozó csoporttagunk, Papp Eszter fejéből pattant ki  az ötlet, hogy kreatív, elgondolkoztató és rendhagyó módon hívjuk fel az emberek figyelmét a fogyatékosságra és az azzal kapcsolatos jelenségekre. 

Ennek első része az volt, hogy Eszter összerakott egy terv vázlatot, mely már tartalmazta, hogy ki milyen minőségben akarna a csaptaból részt venni. A közös ötletelés is beindult és persze a szervezés gőzerővel: modellek és önkéntes segítők toborzása, anyagok és kellékek gyűjtése, helyszínkeresés stb. 

A kompozíciók összerakásával készen állt a csapat arra, hogy egy kedvcsináló előzetes erejéig a Bánkitó Fesztiválon egy különböző közönség előtt is megmutassa magát és a készülő projektet. Jó lehetőség volt ez a program tesztelésére és arra is, hogy a társadalmi kérdésekkel is foglalkozó fesztiválon behozzuk a fogyatékosság témáját és az inklúzió üzenetét. A Bánkitó Fesztiválon július 12-én vettünk részt. 

2018 július 21-én a Magnet Közösségi Házban pedig bemutattk a 'Láss minket!' rendhagyó divatbemutató teljes programját. A divatbemutatón fogyatékossággal kapcsolatos segédeszközök, interakciók és előítéletek kerültek más megvilágításba - segédeszközök, mint a divat felületei, divatkiegészítők, mint a fogyatékossággal élő személyt segítő tárgyak jelentek meg. 

A program során a nézők megannyi szokatlan szempontból vizsgálhatták a fogyatékosság témáját. A hangsúly a fogyatékosságon, mint lehetőségen és nem elrejtendő állapoton volt. A programban körülbelül 20 modell vett részt - fogyatékossággal élők és azzal nem rendelkező személyek egyaránt.

A bemutató címe is a láthatóságra utal és ez az üzenet sokféleképp megjelent a felvonultatott ruhakollekciókban és eszközökben is. Voltak olyan ruhák, amik kifejezetten felhívták a figyelmet az azt hordó személy fogyatékosságára (pl. 'száról olvasok' feliratú táska) vagy kimeleték a modell testi adottságait (pl. remegő ruha az ataxiás modellen). Egész kollekciót adtak ki a láthatósági anyagokkal illetve a sötétben világító anyagokkal tervezett ruhák és segédeszközök, melynek nem csak szimbolikus, de gyakorlati fontosága is számottevő, hiszen a látássérüléssel élőktől a kerekesszékkel közlekedőkig mindenkinek életbevágóan fontos, hogy látassa magát a környezetével. Emellett már használaton kívüli segédeszközök és kellékek lettek újrahasznosítva és újragondolva divatos kiegészítőknek, melyek formabontó jellegükből adódóan a maradandó és ideiglenes fogyatékosságokra iránítják a figyelmet.

A divatbemutatón felvonultatott ruhák készítésénél fontos el volt az újrahasznosítás a környezettudatosság jegyében, illetve az inklúzióra törekvés egyéb kirekesztett vagy megbélyegzett társadalmi csoportokért is szót emelt - pl. láthatósági mellényekből komponált ruhák hívták fel a figyelmet a közmunkások kiszolgáltatottságára vagy a köztereink megtisztítását végző munkások tevékenységének alacsony társadalmi státuszára.

Linkek a bemuatón készült fotókhoz:

Az esemény oldala

Lettner Kriszta képei

Kompán Julianna képei

Fuzik Adél képei