Here We Are

Mi is a Here We Are projekt?

Mi a „Here We Are”,röviden egy fogyatékossággal élő fiatalokból álló csapat vagyunk. Másfél éven keresztül azon munkálkodunk, hogy a fogyatékossággal élő és azzal nem rendelkező embereket közelebb hozzuk egymáshoz figyelemfelhívó akciókon keresztül. Tesszük ezt egy portugál csapattal együtt az Erasmus+ nemzetközi projektjén belül az Együttható Egyesület támogatásával.

A 2017 elején formálódott csapat azzal a szándékkal kezdte meg közös munkáját, hogy több akción keresztül felhívják a figyelmet a fogyatékossággal élők mindennapjaiban megélt akadályokra, megkülönböztetésre és a magukról való kommunikáción keresztül megmutassák, hogy ugyanúgy igényt tartanak a teljesértékű életre és szerepvállalásra a társadalomban. A nagy láthatóságú akciók megvalósításán keresztül igyekszik a csoport szembeszállni a fogyatékossággal élőkkel kapcsolatos előítéletekkel így előremozdítva az inklúziót. Az eddig kivitelezett akciók: kerekesszékes flashmob, szabadulószobákban lefolytatott akció a fogyatékossággal élők világnapján.

A csapat összetétele kor, nem, tapasztalat, háttér és limitációk szempontjából is vegyes így a közös munkában minden egyes csapattag hozzájárulása egyedi értéket és nézőpontot képvisel. Az csapat munkája és az akciók megvalósításának inspirációját képezi a az „Independent Living Movement” avagy az Önálló Életvitel Mozgalom, mely a fogyatékossággal élők kvázi polgárjogi mozgalma. A mozgalom hirdeti, hogy a fogyatékosság az élet természetes velejárója és egy teljesértékű társadalomban az akadálymentesség biztosítása alapkövetelmény. Csak így valósulhat meg a fogyatékossággal élők aktív és önálló részvétele, mely alapvető emberi joguk.

A másfél éves projekt során 6-6 figyelemfelhívó akciót valósítottunk meg Magyarországon és Portugáliában.

A magyar csapat akciói:

Kerekesszékes Flashmob a Nyugati téren
Rendhagyó szabadulószobás érzékenyítés
Érzékenyítés a Gyöngyösi Tanodában szervezett Kihívás napján
Iskolalátogatás és interaktív érzékenyítés az újpesti Károlyi Gimnáziumban
Alternatív divatbemutató előzetese a Bánkitó fesztiválon
Alternatív divatbemutató Budapesten a Magnet Házban
A portugál csapat részéről pedig:

Konferencia a fogyatékosság média reprezentációiról
"You can do it" – Alternatív szabadulószobás akció az Alma bevásárlóközpontban
Nyílt nap es információcsere a Pszichológia szakon
Videókampány - Give us a break!
Fotósorozat
Találkozó az APCC-ben és a projektről való beszélgetés a közösséggel

A projekt eredményeinek megtekintéséhez lépj a 'tovább' gombra, illetve görgess lejjebb, hogy olvashass a projektben kivitelezett eseményekről részletesebben is.

Kerekesszékes flashmob


A Nyugati téren leptük meg az utcai járókelőket a fogyatékosságról szóló figyelemfelkeltő üzenetekkel.

Fotósorozat szövegekkel

A Here We Are csoport 2017 október elején közös fotózáson vett részt. A cél az volt, hogy mindenkiről készüljenek olyan képek, melyek fókuszálnak a csoporttag személyiségére, kevesebb hangsúllyal az adott személy fogyatékosságán.

Szabadulószobás akció

Alternatív szabadulószobás élménnyel készültünk a fogyatékossággal élők nemzetközi világnapjára 2017. december 3-án.

Érzékenyítő foglalkozás a Kihívás Napján

A csoport a gyöngyösi Hatáspont Tanodában járt, ahol a tanulóknak, mentoroknak és szüleiknek egyaránt szóló foglalkozást vezettek le.

Látogatás a Károlyi gimnáziumban

Vajon mennyi lehetősége adódik egy gimnazistának fogyatákossággal élő fiatalokkal találkozni? Az újpesti Károlyi gimnázium tanulóinak 2018 júniusában megadtuk ezt a lehetőséget a Here We Are teljes csapatának látogatásával iskolai nyíltnapjukon.

'Láss minket!' Alternatív divatbemutató

2018 márciusa és júliusa között nagy munkában volt a csapat. Egy alternatív divatbemutató összerakásán igyekeztünk, melynek kisebb lélegzetű előzetesével a Bánkitó Fesztiválon is megjelentünk majd július 21-én Budapesten a Magnet Közösségi Házban láthatták a nézők a programot teljes hosszában.