Toborzás

Október 22-30 között zajlik a Mátrában, Sástón 'Flowers, Bees and Other Taboos in SexEd' című nemzetközi ifjúsági cserénk Bulgária, Románia, Portugália, Lengyelország, Görögország és Magyarország részvételével. . 

A program során a szexualitást, mint társadalmi jelenséget járjuk körül a résztvevő személyek aktív véleményformálásval, hogy a témák megvitatásával egészségesebb, kiegyensúlyozotabb szexuális önkifejezést tegyünk lehetővé. Emellett együtt kialakítunk egy 8-12 közötti fiataloknak szóló szexuális nevelési workshopot, melyet aztán gyakorlatban is kivitelezünk.
Az anatómiai ismeretektől, a biztonságos szex, a kölcsönös beleegyezés, a szexuállis identitás témáin keresztül a szexuális diszkriminációig dolgozunk fel témákat a csoport saját ismereteire alapozva és kritikai gondolkodással, csoportmunkával és moderált beszélgetéssel bővítve azt.
Az ifjúsági cserére 18-26 éves korig várjuk a téma iránt aktívan érdeklődők jelentkezését!

Itt olvasható az ifjúsági csere INFO csomagja.

 

Az ifjúsági cserére ennek a jelentkezési lapnak a kitöltésével lehet jelentkezni: https://drive.google.com/open?id=1ZkM7vg3EnBsvx527x0-EQCDT-iFA5Z54iIXcLtdPHfU

További információk és kérdések ügyében keressetek bennünket az FB oldalunkon vagy info@egyutthato.eu e-mail címen

 

A projekt eredmlényei

Az október 22-30 között, a mátrai Sástón szervezett Erasmus+ ifjúsági cserénk a szexuális nevelés fontos aspektusait járta körbe. A munka során reflektáltunk arra, hogy mik a hiányzó vagy nem működő részei a szexuális nevelésnek. A projekt egyik céléja az volt, hogy a résztvevők magabiztossága nőjön a szexualitásról folytatott nyilvános és privát beszélgetések terén, emellett fontos vetülete volt a munkánknak a kortárssegítés is. A résztvevők személyes tapasztalatot szerezhettek a gyöngyösi tanodában 8 és 13 év közötti gyerekeknek tartott szexuális nevelési foglalkozás során. A résztvevő országok pedig Románia, Portugália, Görögország, Lengyelország, Bulgária és Magyarország voltak.

 

 

 

Follow-up

A projekt follow-upjaként minden ország küldött csoportja valamilyen módon bemutatta a helyi közösségnek a projekt témáját, sőt többen voltak, akik megismételték a projekt során kivitelezett szexuális nevelési foglalkozást gyerekcsoportok számára. 

A magyar csapat follow-up foglalkozását Veresegyházon tartottuk, az ottani általános iskola negyedikes osztályával (9-10 évesek). A szexuális és érzelmi nevelés  EVS önkéntesünknek, Desireenek különlegesen fontos téma, így a foglalkozástervezetet is ő rakta össze a program facilitátorainak támogatásával. A workshop az első alkalom után nem ér véget – négyelemes foglalkozássorozatot tervezett, mely témákra osztva dolgozza fel a pubertás küszöbén bekövetkező fizikai és érzelmi változásokat, kihívásokat. A 22 fős koedukált iskolai csoport nagy érdeklődéssel és némi megszeppentséggel vett részt de összeségében kíváló partnernek bizonyult az első foglalkozás témájának feldolgozásában, ami az ember fő életszakaszainak fő fizikai és életmódbeli jellegzetességeiről szólt. Köszönjük ezúttal is a Támaszpont MOPKA-nak, hogy a foglalkozásnak teret és lehetőséget adtak!