Kirándulás

Közösségi keretet látogatott meg az Együttható Egyesület ’At home with Nature’ nemzetközi programja keretében

2015. szeptember 27-én Fábiánházára látogatott az Együttható Egyesület At Home with Nature programjának keretében. A résztvevők megismerkedtek a helyi tanodába járókkal és dolgozókat, akik szívesen fogadták őket. Elköltöttek egy közös ebédet, játszottak, beszélgettünk, ismerkedtek, majd a látogatást tettek a település egyik közösségi kertébe, ahol rövid eligazítást követően kertészkedtek. A fiatal önkéntesek kapáltak, gyomtalanítottak, és kukoricát törtek a település fiataljaival közösen.

 

Az At Home With Nature magyar csapata Gömörszőlősön járt

2015. 06. 05. és 2015. 06. 07. között Gömörszőlősre utazott egy 3 napos kirándulás keretében. A velünk utazó hátrányos helyzetű fiatalok a 60 fős kistelepülésen nem csak a természethez kerültek közelebb, de megismerkedhettek a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés olyan hatékony eszközeivel, mint a Kartoló műhely, komposztáló wc, passzív ház, sörös dobozokból készített szárító kemence. A kirándulás alatt jutott hely a szórakozásnak is, nemezeltünk, csapatépítő játékokat játszottunk, kicsit belekóstoltunk a vályogépítésbe és elmentünk egy reggeli madár lesre is.

Az első napom a résztvevőkkel elfoglaltuk a szálláshelyet és rövid sétát tettünk a településen. Megismerkedtünk vendéglátóinkkal, közösen ismertettük a 3 napos programot. A délután folyamán kirándulni indultunk, megmásztuk a közeli dombokat és ismerkedtünk, közben frizbiztünk, és ismerkedtünk a helyi növényvilággal. Vacsorát követően a szálláson társasjátékoztunk.

Másnap korán reggel a helyi önkormányzat egyik képviselője vezetett minket végig a településen. Meglátogattuk a fontosabb épületeket, műemlékeket, mint a templom és a falu múzeum, közben bepillantást nyerhettünk a település történelmébe. A programot követően vezetőnk meglepetéssel készült számunkra, megismerkedhettünk a nemezelés régi hagyományával. A résztvevők szappan, gyapjú és víz segítségével színes labdákat készítettek maguknak.

A nemezelést követően pár óráig csapatépítő, vicces játékokat játszottunk a múzeum udvarán, hisz remek időben volt részünk. Az ebédet követően vendéglátóink rövid és igen érdekes prezentációt mutattak be nekünk arról, miért van szükség a környezetvédelemre, és a fenntartható fejlődés, életmód elsajátítására, elterjesztésére. A résztvevők érdekes adatokat tudhattak meg arról, hogy a világ megtermelt javainak döntő többségét a világ lakosságának töredéke éli fel, vagy tartja kezében, mennyi a napi élelmiszerre fordított költsége egy amerikai és egy afrikai személynek, valamint hányszorosára lenne szükség a bolygó őszkapacitásának, ha mindenki európai életszínvonalon élne és fogyasztana. A prezentáció végén előadónk a tanultakat egy érdekes gyakorlaton keresztül szemléltette, melyet xy játéknak nevezett el. A játék célja röviden, hogy szimulálja a folyamatosan növekvő profit ígérete mellett, hogyan tudnak, vagy nem tudnak kooperálni egymással a különböző csoportok.

A következő program keretében megismerkedhettünk a passzív házak tulajdonságaival. Hogyan szigetelik őket, milyen fűtési rendszert kell kialakítani ahhoz, hogy egy kályha 100%-os fűtű értékkel működjön és a benne égés során keletkezett összes energia hasznosítva legyen. Megismerkedhettünk pár energiát termelő, hasznos eszközzel, melyek közül az egyik legötletesebb talán a sörös dobozokból összeállított faszárító volt. A dobozok által összegyűjtött napenergiából keletkező, a tárolóba vezetett hő segítségével 1 hónap alatt kiszárítják a fát nyáron, még ez a folyamat a természetben, fedél alatt is évek múltán menne végbe. Bemutatásra került egy komposztáló wc is, melyről megtudhattuk, egyáltalán nem büdös, hőt termel, amit fel lehet használni, viszont nem használ el fölösleges vizet, és a komposztálási folyamat után a beépített rekesz tartalmát kvázi humuszként lehet felhasználni a kertben.

A település saját kertet is működtet, ahol nem trágyáznak semmit, ahogy a természetben, itt is az avarral borítják be a földet, ami gondoskodik a tápanyag pótlásáról és a növények védelméről a téli fagyokban. Csak jókora távolságról, de megszemlélhettük a ház saját tehenét, mely egy olyan különleges magyar fajta, ami az elterjedt osztrák társánál ugyan sokkal kevesebb, ugyanakkor zsírban gazdagabb tejet ad, ami jó alapanyag a kiváló kemény bio sajt készítéséhez.

Végezetül a résztvevők belekóstolhattak a vályogvetés ősi mesterségébe. Az előre elkészített vályogtéglák összetörésével, majd némi vízzel történő felhígítás, és péppé dagasztást követően a fólia sátor szigetelésén javítottak egy kicsit. A vacsorához már mindenki fáradtan, de élményekkel gazdagodva érkezett.

Másnap reggel az eddigiektől is korábban keltünk fel, hogy egy falubeli madár szakértő kíséretében madár lesre indulhassunk. Az erdőt-mezőt bejáró sétánkon számok énekes madár dalát hallgattuk meg.

A madár lesről utunk egyenesen a kartoló műhelybe vezetett, ahol lépésről lépésre ismerhettünk meg, hogyan lesz a bárány szőrből, olyan gyapjú, melyből többek közt ruha, vagy ágynemű készül. Nagyon izgalmas volt látni, ahogy egyik oldalon még ázik a koszos leborotvált alapanyag, még másutt halmokban szárad, valamint ahogy az eredetileg gőzhajtású, de ma már elektromos árammal működő gép készíti az egyenletes, felhasználásra alkalmas gyapjú hengert.

Ebéd után még arra volt időnk, hogy összepakoljunk, kitakarítsunk magunk után és röviden értékeljük a három napon történeteket. Ezt követően buszunk begördült a településre mi pedig eddig soha nem tapasztalt, nem mindennapi élményekkel gazdagodva tértünk haza.