Point of view

 

Point of view (Nézőpont) című programunkat 2012 májusától 2012 decemberéig valósítottuk meg a Motiváció Alapítvánnyal szoros együttműködésben, a Fiatalok Lendületben Program keretében az Európai Unió támogatásával.

A programnak két alapvető célja volt, egyrészt fogyatékos és nem fogyatékos fiatalokból – akik valószínűleg soha nem találkoztak volna – összetartó közösséget hozunk létre, akik a 30 alkalmas csoportfoglalkozások alatt közelebbről megismerhetik egymást, másrészt a fiatalok egy színdarabot alkotnak közösen, amit nagyközönség előtt be is mutatnak. A darab témája: hogyan látják saját magukat, helyzetüket a mai magyar társadalomban.

A nyolc hónapos program során a fiatalok szombat délelőttönként a művészetterápia és játékos tréningmódszerek segítségével készültek fel az előadásra, közben komoly munkát is végeztek: rendezőt választottak maguk közül, kiosztották a szerepeket, megírták és megtanulták a szerepeket, reklámanyagot, plakátot készíttek a darabhoz, blogbejegyzéseket írtak, két alkalommal flashmobbal reklámozták a programot a forgalmas Jászai Mari téren.

A közös munka összekovácsolta a fiatalokat. Megtanultak együttműködni, hatékonyan és erőszakmentesen kommunikálni, kölcsönösen elfogadták egymást, odafigyeltek egymás érzéseire, feloldódtak kezdeti gátlásaik, előítéleteik. A program során komoly barátságok születtek, a fiatalok számos esetben találkoztak a csoportfoglalkozásokon kívül, szerveztek közös programokat, segítették egymást a mindennapokban. A fiatalok döntő többsége vélte úgy, hogy a program során személyisége is sokat fejlődött. Új célok fogalmazódtak meg bennük, és e célok irányába többen komoly lépéseket tettek. Csak egy példa: A programban részvevő kerekes székes fiatal, aki szinte alig járt kotrás közösségbe, ma önkéntesként dolgozik az Együttható Egyesületnél.

A programzáró előadásra 2012. december 16-án került sor az Angyalföldi Gyermek és Ifjúsági Ház színháztermében. A darab hatalmas sikert aratott a nézők körében, a műsor után a fiataloktól és tőlünk szervezőtől is többen a folytatásról érdeklődtek, ezért a programban részvevő fiatalok elhatározták, hogy informális csoportként színtársulatot alakítanak, és saját pályázatot adtak be ez év február 1-én a Fiatalok Lendületben Program keretében.

A csoport 2013-ban tovább folytatta működését, informális csoportként pályáztak az FLP-be, és Fair Playként további érzékenyítő programokat, előadásokat valósítottak meg. Erről bővebben a csoport saját internet www.fairplaycsoport.hu és facebook oldalán tájékozódhatsz.

Számos kisevideó készült a program során:

Szereplők bemutatása – trailer

Namória- élő szerepjáték

Nézőpontok – interjúsorozat a résztvevőkkel (rövid változat)

Korábbi a programra vonatkozó bejegyzések és a program saját blogja:

Az előadásról

A Namória LARP-ról

Point of View blog

Fotók a program saját facebook oldaláról

Pov_fotóalbum (pdf)

yia 1.2 ifjúsági kezdeményezések