JELENTJÜK VISSZATÉRTÜNK BARIRÓL

Első nap késő éjjel érkeztünk meg az ültetvényekkel körülölelt szállásunkra, Bari mellett.
Rövid üdvözlés, beszélhetés után rögtön aludni mentünk. A következő két nap az ilyenkor szokásos bemutatkozással, célok, szabályok, félelmek és elvárások átbeszélésével, közös értékeink megvitatásával és persze a vicces és izgalmas integrációs játékokkal telt.

Ezt követően az első programját megvalósító olasz partner egy szimuláción keresztül mutatta be mi is történik a többnyire afrikai származású menekültekkel, mikor csónakokba zsúfolva megérkeznek Szíriából Olaszország déli partjaihoz, legtöbbször Barira.
A szimulációt workshopok követték, amin pár menekült is részt vett. Elmondták személyes élményeiket, tapasztalataikat, meséltek a hosszú és veszélyes, akár egy évig tartó útról, melyet bejártak Olaszországig. Beszéltek az olaszországi életükről is, a pozitív és negatív tapasztalatokról.
A program tetőpontja a Barin található menekülttábor meglátogatása volt. A szigorúan őrzött létesítménybe csak kétszeri ellenőrzés után jutottunk be és csak a meghatározott előírásoknak megfelelően, szigorúan egy csoportban, fegyveres katonák kíséretében jártuk be a tábort a táborvezető és egy tapasztalt szociális munkás segítségével. Megnéztük a központi helységeket, az étkezdét, regisztrációs irodákat, betegszobát. Néhány bátrabb menekült odajött hozzánk, velük volt lehetőségünk röviden beszélni.
E programelemet végül egy újabb workshop zárta, ahol minden résztvevő országból érkező csapat, külön-külön számolt be arról, hogyan is alakul a migráció országukban, milyen a migránsokkal, menekültekkel kapcsolatos politika az országban. A mi csapatunk is egy rövid szimulációval készült, melyben egy falugyűlésen a polgármester a helyi, állami, és egyéb érintettekkel, érdekeltekkel próbálta eldönteni, épüljön e menekült tábor a falu mellett.

Az utolsó napokon megismerkedhettünk a fiatalok lendületben programmal és pályázati konstrukcióival, kirándultunk a gyönyörű Tuliban, végül sok új élménnyel, tapasztalattal gazdagodva, elégedetten tértünk haza.

TOVÁBBI KÉPEK

ifjúsági cserék ifjúsági kezdeményezések fiatalok lendületben Bari menekültek bevándorlók