Elsewhere - a holokauszt lehetséges témafeldolgozásai gyerekekkel

Eszter szociálpedagógusi végzettsége mellett, textiltervezéssel is foglalkozik. Munkájában így izgalmas módokon vegyíti a társadalmi témákat a divat kifejezőeszközeivel, vagyis azokat felhasználva hívja fel az emberek figyelmét különböző társdalmi kérdésekre. Az egyesületünkkel nem első ízben vett részt programokon, korábban a 'Here We Are' csoport tagjaként a fogyatékosság témájávalé dolgozott ugyanúgy aruhák és a divat csatornáján keresztül (ld. Láss minket! Alternatív divatbemutató - https://www.facebook.com/events/893035574223041/?active_tab=discussion)

Eszter júliusi ifjúsági cserénken lengyel, német és román fiatalokkal együtt dolgozta fel a II. világháborós attrocitások mai reprezentációinak és emlékezetének témáját. Az ott elhangzott történetek és beszélgetések mnagymértékben megérintették és mindenképpen fontosnak találta ezt átadni másoknak is. Mivel a lengyel deportálások egy része a lengyel gyermekek germanizációjának céljával történt és ezt gyerekrajzok fomájában is megörökítették, Eszter fontosnak találta, hogy a gyerekekkel is lehetőség legyen ezekenek a témáknak a megvitatására, feldolgozására. 

Rendkívüli ötlete tehát az volt, hogy a gyerekekkel folytatott deprtálásokról és holokausztról szóló beszélgetésel után ők a rajzaikat ruhadarabokon alkothassák meg, így vizuálissá téve benyomásaikat és üzeneteiket a szélsőséges kirekesztéssel, megkülönböztetéssel és gyűlölettel kapcsolatban.

"A barlang rajzokból nagyon sokat tanultunk őseink életmódjáról, és arról, hogy hogyan éltek, mik voltak a fontosak számukra. A Gyöngyösi tanodában a gyerekekkel készítettünk egy „barlang rajzot” ruhára prezentálva, ami nagyon sokféle embert ábrázol, akik együtt vannak ezen a ruhán. A ruha hátán csak egy szó van: „Elfogadás” A ruha arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az emberek lehetnek magasak, vékonyak, kerekesszékesek, dundik, más vallásúak, más neműek, kockafejűek, vagyis nagyon sok félék. A társadalmunkban mindenki egyedi valamilyen formában, ezért fontos az, hogy elfogadjuk egymást

 Ha a múltban is elfogadták volna az emberi különbözőséget, akkor talán nem történtek volna meg ezek a dolgok, de mivel megtörténtek, ezért szeretnénk bemutatni, feldolgozni az eseményeket ruhák segítségével. Ami megtörténik a múltunkban, az kitörölhetetlen emléke a közösségnek.."

Az Eszter által és a tanodás gyerekekkel készített ruhákat később nyilvános eseményen fogjuk bemutatni, melynek részleteiről mindenképpen adunk még értesítést!

erasmus + deportations Elsewhere youth exchange holokauszt NFE follow-up textil design