Élőszerepjáték az ifjúságsegítésben - Imaginary Realms Scriptwriters

Az élőszerepjátékban rejlő lehetőség kihasználását célozza lengyel partnerünk, a Zamojskie Voluntary Service Association. 6 országból (köztük szervezetünkön keresztül Magyarországról), összesen 18 fő ifjúságsegítő bevonásával valósítanak meg egy LARP-pal kapcsolatos szemináriumot 2016. augusztus 24. és 2016. szeptember 2. között az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával.

Az “Imaginary Realms Scriptwriters” című szemináriumon olyan ifjúsági munkások vesznek részt, akik munkájuk során használjak a nem formális oktatás eszközeként az élő szerepjátékot.

Az élő szerepjátékra vagy más néven LARP-ra (Live Action Role Play) sokan úgy tekintenek, mint azok játékára, akik szeretnek tündét, orkot, vagy éppen középkori lovagot jelmezben játszani egy képzelt világban, napokig egy erdőben. Bár sok LARP valóban ilyen, koránt sem az összes játszódik fantasy világban, vagy a középkorban. Léteznek science-fiction és posztapokaliptikus LARP-ok, ahogyan sok olyan is van, mely teljesen realisztikus, valós életből vett elemekkel dolgozik.

Az élő szerepjáték, azaz LARP (Live Action role-playing game) során a játékosok egy elképzelt történetet játszanak el, az általuk alakított szereplők cselekedeteit mind szóban, mind fizikailag megjelenítve. Sem a párbeszédek, sem a cselekmény nincs előre megírva, hanem ott, a helyszínen rögtönözik őket. Minden LARP rendelkezik egy saját szabályzattal, mely alapján a játékosok megalkotják a saját eljátszandó karakterüket. A larpok egy részét játékmesterek irányítják, akik facilitálják a játékot, segítséget nyújtanak a játékosoknak, betartatják a játékszabályokat.

Az asztali játékokkal ellentétben a LARP valós helyszínen és időben (pl. egy erdő, vagy egy osztályterem) játszódik, így a játékosok jobban próbára tehetik és fejleszthetik ügyességüket, találékonyságukat és színészi-, problémamegoldó-, kapcsolatteremtő-, vagy akár vezetői képességeiket. A LARP témája gyakorlatilag bármi lehet érdeklődési körtől, témától függően. Több európai országban, köztük Magyarországon is, már használják, mint a nem-formális oktatás egyik eszközét. Játsszák iskolákban, kultúrával, illetve történelemmel kapcsolatos témákban, ugyanakkor jól használható társadalmi kísérletre, vagy szimulációra is, különböző társadalmi problémák mélyebb megértésére, különböző homogén társadalmi csoportokkal kapcsolatos érzékenyítésre (fogyatékossággal élők, cigányok, menekültek) mivel általában izolált, mesterséges környezetben játsszák.

A képzés során a résztvevők megosztják tapasztalataikat egymással,  illetve megvitatják, hogy melyik téma/forgatókönyv  volt a legnagyobb hatással rájuk eddigi munkájuk során és/vagy  a LARP-ban résztevőkre. A projekt során maguk is eljátszanak rövidebb társadalmi szerepjátékokat, melyeket közösen értékelnek a későbbiekben, illetve elkészítenek két önálló szerepjátékot is a projekt során. A projekt kiemelten foglalkozik a fogyatékossággal élő fiatalok bevonásával, így a programon három fogyatékossággal élő ifjúságsegítő is részt vesz. A projekt során szerzett tapasztalatokat, a közös tudást a résztvevők egy kiadványban osztják meg, mely limitált számban nyomtatásban is elérhető lesz, ugyanakkor digitális változata megosztásra kerül majd a közreműködő szervezetek honlapján.

További információ: http://imaginaryrealms.com